advertica-default-slider-image

Yük Asansörü

Home  >>  Yük Asansörü

Bir yük asansörü genellikle 2.300 kg ve 4.500 kg arasında eşya, mal veya yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bir yük asansörü sadece yük taşımak için tasarlandığı için; yolcu, şahıs asansörü olarak kullanılması asansör yönetmeliği ve yasalarca sınırlandırılmıştır.4.500 kg dan daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip yük asansörleri mevcuttur. Yük asansörlerinde, yük kaldırma kapasitesi ve güç üzerine odaklanıldığı için şahıs asansörlerinde bulunan konfora sahip değildir. Yük asansörü yükleme, boşaltma ve taşıma esnasında dayanıklı olması için asansör kabini son derece dayanıklı bileşenlerden oluşmaktadır. Yük asansörlerinde amaç kaldırma ve taşıma kapasitesine paralel olarak en verimli gücü en az enerji ile üretebilmek için hidrolik sistemlerden çok elektrikli asansör motorları tercih edilmektedir. En etkin ve verimli güç üretimini minimum enerji ile sağlayabilmek için yük asansörü tasarımında sıkça kullanılan yöntem palanga sistemidir. Palanga az kuvvet ile çok kaldırma gücü üretmek için kullanılan makaralar sistemidir. Palanda sisteminde kuvvet bölünmek suretiyle yük sabit makaralar vasıtası ile bölünerek azaltılır. Yük kaldırması planlanan kuvvet, yükün ağrılığına makara sayısı ile bölünerek hesaplanmaktadır. Taşıma verimliliğinin hesaplayabilmek için yük ağırlığını yük yolu çarpmanız ve sonucu kuvvet ile kuvvet yol çarpımına oranlamalısınız. Palanga sisteminin ağır yük taşıma için yük asansörü projelerinde tercih edilmesinin tek sebebi palangalarda kuvvetten kazanç elde etmeniz, yükten ise kayıp olması prensibidir.

Yük Asansörü Nerelerde Kullanılıyor?

Yük asansörlerinin fabrikalarda, tiyatro sahnelerinde ve orkestra sahnelerinde kullanıldığına şahit olabilirsiniz. Ayrıca bina ve otoparklarda yetersiz alan sorunlarında yük asansörü sınıfına dahil olan araç asansörü kullanılarak otopark sorunu çözülebilmektedir. Yük asansörleri çok daha yük taşıma kapasitesine sahip olarak, tersaneler ve bazı gemi kanallarında, uçak gemilerinde savaş uçaklarını uçak hangarlarından uçuş güvertesine taşımak amacı ile kullanılmaktadır. Çok katlı yolcu gemilerinde ve yolcu uçaklarında yiyecek, gıda maddesi taşıma işlemlerinde de yük asansörü kullanılmaktadır. Bazı uçak gemilerinde kullanılan yük asansörlerinin taşıma kapasitesi 90 ton’a kadar varabildiğini biliyor muydunuz? Bir F 16 savaş uçağının azami ağırlığı 17 ton, uzunluğu 15.03 metre, kanat genişliği 9.45 metre, yüksekliğinin 5.09 metre olduğu düşünülürse yük asansörü 5 adet F-16 savaş uçağını uçuş güvertesine çıkartacak büyüklükte ve o oranda taşıma kapasitesine sahip olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Yük Asansörü Çeşitleri

Halatlı yük asansörü: Taşınması planlanan yük için en az 10 metre veya daha fazla bir yükseklik seviyesi için halatlı yük asansörü tercih edilebilir. Palanga sistemi ile halatlı yük asansör sistemi sayesinde daha fazla yük taşımak mümkündür. Halatlı (palangalı) sürtünme tahrikli asansör gücü sağlanmasının avantajları halatlı yük asansörlerinde en verimli çözümdür. Halatlı yük asansörü yatırım maliyeti düşük olmasına rağmen servis ve bakım maliyetleri uzun vadede yüksek sayılabilir.
Hidrolik yük asansörü: Taşınması planlanan yük için 10 metre yükseklik veya daha bir seviye için asansör çalışma prensibi hidrolik olarak tercih edilebilir. Diğer asansör çalışma prensiplerine nazaran daha az katlı binalarda yük taşıma işlemi için kullanılan hidrolik yük asansörleri bina mimarisinde alan olarak daha az bir alana ihtiyaç duyarak çalışabileceği için mimarlar için ideal bir çözümdür. Hidrolik yük asansörü makine dairesiz bir asansör sistemine sahip olduğu için az yer kaplar ve 1.000 kg ‘a kadar olan yükleri daha az enerji tüketerek verimlik sağlar. Hidrolik yük asansörü yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen bakım ve servis maliyetleri düşüktür. Hidrolik yük asansörü çalışma esnasında oluşan ses 50-55 dBA (desibel)altında kalır. Hidrolik çalışma prensibine sahip yük asansörü, diğer yük asansörlerine oranla daha sessiz çalışır.
Makaslı yük asansörü: Taşınabilir bir asansör çeşididir. Fazla yüksekliği bulunmayan alana eşya ve yük taşımak için kullanılır. İnsan gücü ile taşınamayacak ağırlıkta bulunan yükler için platform olarak kullanılır. Manuel olarak personel tarafından kontrol edilerek kullanılan makaslı yük asansörü sadece dikey taşıma gücü sağlayan liftler olarak tanınırlar. Makaslı asansör lift olarak adlandırılsa da bir asansör sınıfına aittir. Aşağıdaki Güras asansör tarafından yapılandırılan yük asansörü resimleri bulunmaktadır. Yük asansörü çözümlerimiz için müşteri hizmetlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yük Asansörü Çeşitleri

guras_yuk1  guras_yuk2  guras_yuk3  guras_yuk4